2014. május 19., hétfő

2. rész: Otthon

Konrád felesége halála óta most először lépett be a lakásba. A tóparti nyaralóban töltötte az időt és csak a szükséges dolgok elintézésé miatt jött fel a városba. A nyaralóban is sokat voltak együtt, de a közös életük 35 évét jelentő lakás minden szeglete Ima hiányát ordította. Fáradt sóhajjal ült le a nappaliban és lassan bontogatta ki az egy hét alatt felhalmozódott levélhalmot. Igyekezett nem nézni semerre. Dörmögve, sóhajtozva olvasta, rendszerezte a számlákat és tépte össze a reklámkiadványokat.
Szinte alig érzékelte, hogy kulcs kerül a zárba és nyílik az ajtó, de amikor felfogta, levegő után kapkodva fordult a bejárat felé.
– Ima?!?
A szomszédasszony sikoltása visszarántotta a valóságba. A felesége már nem jön be azon az ajtón széles mosollyal és szinte énekelve; „itthon vagyok Drága!“
– Jajj drága Konrádom, hát maga itt? Én nem is tudtam, hogy hazajött, tudja, csak a virágokat akartam meglocsolni, meg talán kiporszívózni, ne egye meg a kosz a lakást, hát szegény művésznő se akarná, hogy… - a hetvenéves kicsi asszonyka úgy hallgatott el hirtelen, ahogy felfogta, hogy most bizony beletenyerelt szegény Konrád lelkébe, mintha a férfi baltát emelt volna rá, hogy a pokolba taszítsa a figyelmetlenségéért. Ahogy összeszorította száját-szemét, ettől a furcsa manós vicsortól Konrádnak nevethetnéke támadt.
– Nincs semmi baj Rózsika drága. - mondta Konrád, miközben igyekezett nem mosolyogni ebben a fura helyzetben. - Kimondhatja nyugodtan a nevét, nem ment ő olyan messze, hát nincs igazam? Itt van velünk, itt is marad. Na… hát ne sírjon. Ilyen az élet vagy mi. – Kicsit megnyugtatta, hogy neki kellett mást vigasztalnia. Addig se a saját lelki bánata volt porondon.
– De hát a művésznő… Ilyen fiatalon… Milyen ez élet. Esküszöm, néha nem értem mi a Jóisten célja, pedig hetente járok templomba. Tudja ide a kistemplomba megyek. Nem bírom én már azt a nagy távolságot annyiszor lesétálni a város másik végébe, meg hát ez az új pap is olyan szépen beszél, pedig azt hittük az öreg Tamás atyát senki se fogja pótolni, de ez a Gáborka olyan zengő baritonnal adja elő a szentbeszédeket, hogy csodájára járnak messziről is, persze én is viszem a hírét, amikor csak tudom, mert megérdemli. De… nem is akarom feltartani Konrádom. Meglocsolhatom ám én később is azokat a virágokat. – és amilyen hirtelen jelent meg, olyan gyorsan menekült ki a szomszédasszony a lakásból.
– Ima drága, látod… megy az élet tovább, ahogy megjósoltad. - mondta a férfi csak úgy magának, mintha csak sóhajtana. – Pedig azt se bánnám, ha itt és most nélküled, vége lenne a világnak. – ezt már dörmögve morogta, szinte arra várva, hogy valaki ellent mondjon neki.
Töltött egy kis vizet a forralóba, hogy teát készítsen. Elővette a teafüvet és már öntötte volna a forró vizet második bögrébe is, amikor rájött, hogy nincs tulajdonosa a második adagnak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése