2014. június 2., hétfő

4. rész: Adél

Adél két évvel Áron után született. Fekete hajú, fekete gombszemű kisbabából gyorsan göndör ébenfekete hajú, okos és gyönyörű mosolyú kislánnyá cseperedett. Nagyon hasonlított az édesanyjára, a színházban már azt pletykálták, hogy ő is színésznő lesz, mint az anyja és bár nagyon szeretett szavalni, apjától a matematika és fizika iránti szeretetét örökölte. A helyi gimnáziumban jól tanult. A fizika fakultációk mellett a suli színjátszóköre is főszerepeket osztott neki, így a jó jegyek miatt egyértelmű volt, hogy egyetemen tanul tovább. Egy pesti egyetemre jelentkezett építészmérnöki szakra. Jól indult ott is minden, az első félév eredményét közösen ünnepelték meg, senki se gondolt rá, hogy ez a lendület nem folytatódik.
Lassan változott meg minden. Mire a negyedik félév végén majdnem megbukott, már egyre keményebb és vastagabb falakat épített maga köré.
A következő évben már alig járt haza. Konrád egyre kétségbeesettebb próbálkozásai még távolabb taszították a lányt a családtól. Nem fejezte be az egyetemet. Egy őszi napon megjelent otthon, összepakolta a dolgait és szinte szenvtelenül bejelentette, hogy külföldre megy. Semmi konkrét információt nem lehetett kiszedni belőle, csak azt hajtogatta, hogy megtalálta a célját és így boldog.
A pár év alatt alig jelentkezett. Néha egy képeslap, pár telefonhívás. 2011-ben azonban kétségbeesve hívta fel az édesapját, hogy Brazíliában van, fogva tartják és haza akar jönni. Soha többé nem hallottak felőle. Konrád még abban a hónapban eladta a részét a helyi reptért működtető cégből és kiment Adél után. Egy hónap múlva lefogyva jött haza, elvesztve minden hitét. Szinte alig került elő valódi nyom, főleg téves és hamis információk után rohanva telt el az egy hónap. A pénze elfogyott. Hotelszobákra és a magánnyomozóra költötte, aki bár mindent megtett, nem lelt a lány valódi nyomára. Lefizették, akit le tudtak, de amit megtudtak az édeskevés volt, hogy megtalálhassák.
Ami biztossá vált, hogy a lány egy vallási csoport megbízásából ment Dél-Amerikába, hogy ott segítsen több földrengés és áradás miatt megsemmisült város újjáépítésében. Főleg az épíészmérnöki tudására hivatkozva csábították oda és találtak is pár épületet, ami Adél nevéhez kapcsoltak annak ellenére, hogy ő itthon nem fejezte be a tanulmányait. A hatóságokkal is összetűzésbe került néha, de ezek több évvel azelőtti ügyek voltak.
Az utolsó nyom a telefonhívás volt, amit egy brazil kisváros nyilvános telefonfülkéjéből indítottak. A helyi rendőrség megtalálta egy lány megégett holtestét abban a kerületben, pár órával a hívás után és bár egyértelműen nem tudták azonosítani, egy helyi család szerint az ő eltűnt lányuk ruhája volt rajta. Így ez a nyom se vezetett sehova, bár Konrád 10 évet öregedett, amíg végigjárták.

– Kimegyek hozzá, már egy órája kint van. – mondta Áron és egy kabáttal kiment az apja után.
Konrád szomorúan ránézett. Nem volt benne harag. Tudta, hogy a fiának igaza van.
– Adél még él. Tudom… Nem fogom csak azért halottnak nyilváníttatni, hogy eladhassam az otthonunkat. Ez egy jel Áron, amit nekem szól. Nem adom el.
– Akkor mi lesz apa? Egyedül nem bírod fenntartani. Egy teljes focicsapat elférne ott gond nélkül – mondta Áron mosolyogva. Látta, hogy sikeresen tereli el az apja figyelmét, hiszen ő is mosolyog, így hát tovább ütötte a vasat, amíg lehetett. – vagy lehetne bált rendezni, esetleg diszkót. Rózsika imádná.
Eszter nem hitte el amit látott. A két férfi vigyorogva beszélgetett kint a teraszon. Halkan kisomfordált melléjük és belehallgatott.
– Azért ne írd le az öregasszonyt fiam, láttam én őt asztalon táncolni, bár az is igaz, hogy ez nem mai történet.
– Apa, azért meg ne haragudj, de őt inkább szakácsnőnek tudnám elképzelni, mint nagyvilági dámának. De nem rossz ötlet. Egy jó kis vendéglő? Vagy egy kis motelt nyithatnál ott saját konyhával.
– Áron ahhoz lenne eszed mi? A szomszédok kitérnének a hitükből.
Apja és fia, mintha egy pillanatra elfelejtettek volna minden gondot, mosolyogva néztek Eszterre.
– Nem is olyan rossz ötlet fiúk, csak kicsit fordítsunk rajta. Adj ki pár szobát albérlőknek és mindjárt megoldódik a probléma.
– Látod apa, ezért tartom Esztert, a mi családunkban ő az ész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése